För dig som är glassälskare är det ett sant nöje att prova på alla olika smaker. Få matvaror erbjuder en sådan enorm variation som glass och det kommer hela tiden nya sorter. En smak som är extremt populär är mint, och det beror inte minst på att den kan användas och kombineras på många olika sätt.

Mint har alltid associerats med hälsa och friskhet. Den ger god andedräkt efter en måltid och i kombination med vackra, vita tänder ger den ett fräscht och attraktivt intryck. Precis som du kan utföra den bästa tandblekningen hemma kan du göra egen mintglass lätt och enkelt. Ett annat alternativ är att köpa färdig och sedan experimentera på massor av olika sätt, antingen genom att blanda med olika typer av glass eller med helt andra produkter som bakverk, drinkar eller frukter.

Mintglassens historia

För att framställa mintglass krävs tillgång till pepparmynta, en av ett flertal kryddväxter som du kan odla själv och som sedan länge använts i bak och matlagning i många kulturer. Ett exempel är mintte som både använts för att lindra förkylningssymptom och att få bort ohyra som spindlar och möss. På liknande vis kan även glass bli en god huskur och pigga upp både kropp och knopp.

Glassen har en lång och spännande historia men att ha mynta i glass skedde inte förrän på 1970-talet. När prinsessan Anne av England skulle gifta sig anordnades en tävling om vem som kunde göra den godaste efterrätten, och en ung kockstudent vid namn Marilyn Ricketts kom på andraplats genom att smaksätta glass med mint. Desserten döptes till Mint Royal och blev snabbt populär, trots att den kom på andraplats. Den inspirerade andra att experimentera med glass och idag finns det nästan otänkbara glassmaker som hummer, pizza och ost.