Förutom att glass är gott så finns det en myriad av roliga fakta om detta härliga livsmedel. Det har slagits rekord om glass och bråkats mycket om den, och det finns en hel del konsekvenser av att äta den, inklusive fylla och avsmak. På det finns det också massor av olika varianter och tillsammans utgör de alla kul fakta om glass som kan vara värda att veta.

Amerikanska glassfakta

Efter Nya Zeeland är Amerika världens största glassnation och det sägs att genomsnittsamerikanen äter strax över 20 liter om året. Bland de mest populära sorterna hör klassikern vanilj men också chokladmint, och det vanligaste sättet att köpa glass på är i speciella byttor som finns i alla livsmedelsbutiker. När någon är ledsen i amerikanska filmer är det just dessa byttor man brukar se dem äta direkt ur i sängen med en tom blick. Hela 87 % av alla amerikaner har alltid glass hemma! Trots att den här delstaten framförallt är associerad med slimmade filmstjärnor och hippies så är det Kalifornien som är den främsta glassproducenten och nästan 10 % av all komjölk som landet producerar går till glasstillverkning.

Glass i siffror

För att få fram en liter glass krävs det ungefär tre liter mjölk och för att en människa skall få i sig en kula behöver hon i genomsnitt slicka på glassen femtio gånger. Det är dock en hel del luft i glass, hela 50 %, men det är den som ger den härliga konsistensen. Och apropå slickning så erkänner var tionde person att de gärna sitter och slickar i skålen som de precis ätit glass ur, och det är vanligt att man delar med sig till husdjuren.

Udda glassar

De vanligaste smakerna när det kommer till glass är vanilj, choklad och jordgubbe men nuförtiden är det också mycket vanligt med massor av andra fruktkombinationer liksom glass gjord på nötter, bär och karamell. Vill man prova på någonting mer annorlunda eller exotiskt i glass-väg kan man i USA hitta glass med hummerkött eller pizzasmak, och i Schweiz kan man bland annat hitta glass med Gruyère smak. Det är knappast förvånande att man i Frankrike kan hitta gåsleverglass och i Mexico är det populärt med tequila-smak. Smaken är som baken så är man villig att testa så finns det många fler glassar att prova runtom i världen.