Sedan glassen uppfanns av italienska och franska kockar så har den utvecklats åt alla möjliga håll runt om i världen. Trots att Italien betraktas som glassnationen nummer ett så är det faktiskt amerikaner och nya zeeländare som äter de största kvantiteterna, och det finns många olika varianter som faller under glasskategorin.

Glass kan också ätas på många olika vis, till exempel i skål eller strut, som efterrätt eller mellanmål, kall eller varm men vad den har gemensamt över hela jorden är att den är mycket populär.

Sorbet

Den frysta fruktpuré som kallas sorbet ligger egentligen närmast de ursprungliga versionerna av glass som bland annat åts av antika kineser, romare och medeltida italienare. Sorbet tilltalar ofta finsmakare med sin mer raffinerade konsistens och smak och är en populär efterrätt då den inte är så tung. Ursprungligen så brukade man servera sorbet som en mellanrätt innan huvudrätten, då den ansågs neutralisera andra smaker och ge smaklökarna en nystart inför den nästkommande maten. Man bör dock inte glömma att sorbet förr i tiden var smaksatt med likör eller vin, och därmed inte hade samma sötma som den har idag.

Isglass

Likt sorbet så är den här formen av glass närmare originalet då den framförallt består av is, och den har länge varit mycket populär bland barn. I Sverige finns det ett flertal isglassklassiker som Piggelin och Igloo, men också varianter där endast skalet är isglass som till exempel Bolero.

Parfait

Detta är en lite stabbigare glass som inte kräver omrörning och som har mer grädde i sig. Konsistensen är inte olik italienarnas Pannacotta och precis som denna goda sötsak brukar man servera parfait med bär och sås.

Sojaglass

För människor som är vegetarianer eller laktosintoleranta är sojaglass ett bra alternativ som inte alls är olikt vanlig glass. Den här typen av glass har blivit populärare under senare år och det finns nu fler smaker än någonsin.

Yoghurt glass

Populärt kallad “Frozen yoghurt” började denna glass som ett lågfettalternativ och man kan köpa den både i butik och i specialiserade glassbarer där det ofta är kunden själv som får komponera glassen med olika tillbehör. Även om både smaken och konsistensen är god och påminner om en blandning mellan mjukglass och gräddglass så innehåller den ganska ofta höga mängder socker.

Gelato

Den klassiska italienska glassen som säljs i så kallade gelaterier runtom i landet. Gelato har ofta lägre fettinnehåll men högre smaksättning och det finns runt 6000 serveringar i Italien som är proppfulla från morgon till kväll. Florens stoltserar med att vara uppkomststaden men i Neapel skryter man med att ha den godaste varianten.

Granita

Krossad isglass skulle man kunna likna granita vid, och den säljs som en dryck på caféer och restauranger framförallt i varma Medelhavsländer.