Glass räknas av många till en av livets stora njutningar och idag finns det flera olika sorter och serveringssätt än någonsin. Människor över hela världen älskar denna kalla delikatess och har gjort det sedan mycket länge. Historien om glass går längre tillbaka i tiden än vad man kanske skulle kunna tro och den har rest genom många länder och kulturer för att komma dit den befinner sig idag.

Den allra tidigaste glassen

Fruset vatten med sötsaker är en mycket gammal delikatess och den skall ha åtnjutits av Alexander den store under hans erövringståg mot öst på 300-talet f.Kr. Under de heta sommarmånaderna var det svårt att kyla ner sig och bruket att blanda snö med saker som honung och fruktjuicer delades av både kineser och perser för många tusen år sedan. Riktigt hur länge vet man inte men det finns indicier på att man i Kina för redan 6000 år sedan svalkade sig med denna mix.

På 100-talet e.Kr var is- eller snödrycker sedan länge etablerade i det stora romarriket och en av dryckens största supportrar var kejsaren Nero som, när han inte hade andra hyss för sig, älskade att sörpla i sig vad man idag skulle kalla för is-kross.

När Marco Polo kom till Kina på 1200-talet så fick han smaka på en liknande dryck, och han blev så imponerad att han skall ha fört med sig den till Europa. Detta är dock endast en legend, så skall man gå på kalla fakta så skulle det dröja lite längre än så tills man började tillverka någonting som liknande glass i ordets moderna mening.

Den moderna glassen

En av de stora upptäckterna i glassens historia är den som gjordes av italienare på 1500-talet då man upptäckte hur man kunde sänka temperaturen på vatten genom att tillföra salpeter. Is-blandade juicer blev populärare än någonsin och det var framförallt i Florens som man blev experter på delikatessen. När så den berömda Katarina av Medici gifte sig med den franske kungen, tog hon med sig kunskapen via sin köksmästare Coltelli. Fransmännen, som hatade Katarina men älskade Coltellis is-blandningar, började nu själva experimentera och snart tillförde man mjölk och vips så hade den första moderna glassen kommit till.

Under 1600-talet öppnade man ett flertal glassbarer i Frankrike och besökare från när och fjärran imponerades av dess underbara konsistens och smaker. För överklassen blev olika glasskreationer ett underbart sätt att avsluta middagen på och in i våra dagar är glass en av de vanligaste ingredienserna vid Nobel middagarnas desserter.

Till Sverige kom glassen på 1700-talet men vid det här laget var det fortfarande framförallt överklassen som njöt av den. Gustav III skall ha varit tokig i glass och det skulle dröja till nästa århundrade som den nådde ut till de stora massorna.