De allra flesta håller nog med om att glass är gott. Det finns dessutom så många olika varianter att alla hittar sin favorit. Det är sällan någon har riktigt negativa erfarenheter eller upplevelser i samband med glass vars egenskaper ofta håller oss på gott humör. Förutom att glass är njutbart och förknippas med positiva minnen kan glass även fungera som en effektiv huskur. Läs mer nedan!

Lindrande egenskaper

Det är som bekant i princip omöjligt att skydda sig mot virus, baciller och bakterier. Förutom förebyggande handhygien får man helt enkelt rida ut stormen och ta det lugnt. I influensatider, vid förkylning, halsfluss eller ont i halsen finns det en hel del huskurer att använda sig av för att lindra symtomen. Du blir kanske inte förvånad när du hör talas om att glass ger smärtlindring, särskilt när det handlar om smärta i halsen. Isglass, eller vanlig vaniljglass kan ha en mildrande effekt på inflammationen och rekommenderas även av 1177.se vid förkylning och halsont. Glass kan också verka lindrande vid tandvärk eller när man tappar tänder. Det är framför allt kylan som bidrar till lindringen. När det gäller munhälsa erbjuder GUM ett brett sortiment av professionella tandvårdsprodukter för optimal hälsa i munnen. Inflammationer i tänder och tandkött kan vara mycket smärtsamt och här kan både glass och tandvårdsprodukter bidra till att lindra symtomen.

Uppiggande effekt

Förutom smärtlindring kan en kylig isglass eller en portion vaniljglass vara en ypperlig källa till extra kalorier när man är sjuk. Det kan vara svårt att få i sig mat när aptiten vägrar infinna sig eller när det gör ont att svälja. På det här sättet lenar glassen smärtan i halsen samtidigt som man tillfälligt blir lite piggare och får i sig de extra kalorier som behövs för att orka ta sig igenom sjukdagarna. Glass vid sjukdom brukar vara extra populärt bland barn som ofta tappar sugen att både äta och dricka när de är sjuka. Här kan framför allt isglass som till exempel piggelin även ge extra vätska. En piggelin motsvarar ungefär 1-2 deciliter vätska vilket blir ett välkommet tillskott när sjuka barn vägrar dricka eller äta.

Gör egen glass

För att kroppen ska kunna läka och bli frisk är det ytterst viktigt att bibehålla en god vätskenivå. Isglass är också något man enkelt kan göra själv. Allt som behövs är en enkel form med tillhörande pinnar som man kan köpa i affären. Man kan till exempel blandar barnens favoritsaft eller juice och hälla i formen. En natt i frysen och glassen är klar. Man kan också göra egen vaniljglass. Enklast är det naturligtvis om man har en glassmaskin, men det finns recept på glass utan att behöva använda maskin. Med två äggulor, två deciliter vispgrädde, några matskedar vaniljsocker och florsocker kommer man långt. Blanda nogrannt och stoppa i en burk i frysen.