Åker man till Italien måste man prova på en av världens bästa glasser, nämligen gelato-glass! Ordet gelato betyder just glass på italienska. Glassen skiljer sig lite från svensk sådan och vill man unna sig gelato, går den även att äta i Sverige på utvalda platser och restauranger som nischat sig med denna italienska läckerhet. Man kan även pröva på att göra egen gelato enligt klassiskt recept om man vill överraska nära och kära.

Italiensk middag med pesto till pasta och gelato

Om man har en middagsbjudning kan en middag med italienskt tema bli mycket uppskattat av gästen eller gästerna. Om man funderar på sälja egen glass är det perfekt att först börja med en middagsbjudning med gelato till efterrätt. Det är ett smart sätt att se om glassen blir godkänd av gästerna. Ska middagstemat vara italienskt, passar det också bra med att dricka vin till glassen när man har den som efterrätt. En av de mest klassiska maträtterna att ha på en middag med italienskt tema är definitivt pasta! Pasta finns färdig i matbutiker både som färsk eller torkad, men godast är om man lagar en egen hemlagad pasta. Någon som är fantastiskt gott är smakrik pesto till pasta i såsform. En god pestosås har en bas av basilika, men kommer i olika smaker som med ruccola, tomat eller chilipeppar. Andra goda ingredienser som förhöjer smaken är parmesan, cashewnötter, samt goda italienska ostar som pecorino, parmigiano reggiano och ricotta. En riktig italiensk pasta är inte fullkomlig utan en riktigt krämig pestosås!

Gelato och glassbarer i Stockholm

Svensk glass och gelato skiljer sig från varandra när det kommer till innehåll. En italiensk gelato-glass innehåller mjölk, socker och smaksättare, medan en vanlig glass ofta, men inte alltid, kan innehålla grädde och ibland ägg. Det inte alla känner till, är att det finns många fördelar med glass då glass som gelato eller vanlig glass kan öka blodcirkulationen, minska svullnader i armar och ben, samt till exempel öka immunsystemet med upp till 300 %! Anledningen är kylan som man exponeras av och dess påverkan på kroppen. Om man inte gör egen gelato hemma och är i Stockholm, finns det ett flertal glassbarer där man kan avnjuta denna glass. På Södermalm finner man Gelato Caput Mundi, Gelateria Amore eller exempelvis King Scoopa. Befinner man sig i Vasastan finner man StikkiNikki och andra platser som Gelateria Italiana på Kungsholmen, eller Finnmans Kalasglass i Gamla Stan vid Mynttorget. Befinner man sig lite i utkanten i Stockholm kan Gelato Scarfó i Bromma också erbjuda denna äkta delikatess. Det finns en mängd andra bra glassbarer som säljer äkta italiensk gelato och är det svårt att bestämma sig finns det många bra guider online med omdömen och kartor på internet.

Varje år hålls den stora internationella tävlingen Gelato World Tour och är en italiensk tävling som anordnas av Carpigiani Gelato University Sigep. Tävlingen hålls i olika länder varje år där varje lands bästa tillverkare av gelato är en jury. År 2017 efter att denna världsturnering hållits i tre år, vann italienaren Alessandro Crispinis med sin gelato Pistacchio. Hans gelato innehåller tre olika typer av sicilianska pistagenötter från de italienska områdena Agrigento och Bronte. Nötterna hade torkats i 24 timmar och sedan värmts upp i äkta vanilj från Madagaskar och socker. Gelato är en glass som är en av italienarnas största stolthet och är väl värd att pröva på!