Smak och doft kan på en nanosekund föra en människa tillbaka till barndomen eller andra minnen från det förflutna, och när det kommer till glass finns det vissa specifika sorter som för många ger starka minnesbilder. Det spelar ingen roll att det ibland har gått många årtionden – glass-minnen går inte bort i första taget!

70-talets klassiker

På 70-talet lanserades tre glasspinnar som för evigt kommer att betraktas med nostalgi: Päronsplitt, Piggelin och 88:an. De tre glassarna kom ut år 1970, 72 och 73 respektive och medan Piggelinen var en ren isglass hade de andra två vanlig glass i sig.

80-talets nyheter

Ett årtionde senare hade svenskarnas glass-sug ökat ytterligare och vid det här laget hade glasskonsumtionen ökat med över 1000 % jämfört med 50- och 60-talen, och med det även lusten att prova på nya sorter. Cornett och Tiptop var strutglassar som tog svenskarna med storm, och snart hade man även liknande varianter som Dajmglass med den knapriga utsidan och den härliga chokladkulan i mitten.

En annorlunda och mycket populär ny glass på 80-talet var Lakritspucken, som med sin ätbara pinne fick närmast fanatiska supporters. Att kombinera lakrits med glass hade fram tills dess inte verkat möjligt men snart slog den igenom på stort. Efter ungefär ett årtionde togs den bort ur sortimentet men fick senare nylanseras, nu med vanlig träpinne.

Hedervärda omnämnanden

När man ända talar om glassnostalgi så finns det även många andra sorter som ligger många 70- och 80-talister varmt, eller i det här fallet kallt, om hjärtat. Vissa av dem finns fortfarande kvar medan andra ersatts av nya sorter, men den som vuxit upp med Smuggler-glassen, formad som en eka fylld med chokladklädd vaniljglass, eller den ljuvliga Nogger med dess smakliga nougathjärta får nästan tårar i ögonen när de kommer på tal. Malaga var å andra sidan mer av en vuxenglass då den hade ett yttre smaksatt med körsbärslikör.