Eftersom svenskar är Europas mest glassätande folk så är det inte särskilt konstigt att det också finns glassföreningar dit både konsumenter och tillverkare kan förenas. En av de främsta är föreningen Svenska Glasstillverkare där 12 olika glassproducenter, som till exempel GB Glace, Lejonet & Björnen, Sia och Triumf Glass gått samman som medlemmar.

Föreningen bildades år 1975 och det var då som glasskonsumtionen i Sverige verkligen började få ett uppsving. Efter att tidigare ha varit en godsak för barn så hade 50-talet sett glassen ätas av alltfler vuxna, men det var nu som det stora genombrottet skedde. Svenska Glasstillverkare bidrar till allmänheten med kul fakta om glass, som att det produceras över hundra miljoner liter glass i Sverige varje år, och att hela 30 % av den säljs under endast två månader, liksom att italienare äter hälften så mycket glass som svenskarna.

På Svenska Glasstillverkares hemsida kan man hitta en hel del matnyttig information om svenskarnas favoritgodsak men också nyheter om branschen som konstant uppdateras. Här finns artiklar om hur vädret påverkat glassförsäljningen runtom i landet, hur föreningen jobbar och interagerar med den Europeiska Glassföreningen liksom när man firar glassens dag – den 8:e maj för den som är intresserad.