Efter hundratals år av experimenterade hade man äntligen på 1600-talet upptäckt det vi idag skulle kalla för regelrätt glass, och när vetenskapen bakom den etablerats började kockar och sockerbagare glatt experimentera med den. Det handlade både om själva framställningsmetoden, som till exempel vilken typ av mjölk som passade bäst, men också om hur den skulle presenteras.

Det var på mitten av 1800-talet som glassförsäljningen började ta fart på allvar och det berodde inte minst på att godsaken blivit populär i Amerika. Mot slutet av samma århundrade hade man uppfunnit tidiga versioner av glassmaskinen men det var inte förrän år 1917 som Sverige fick sin första glasskiosk. Den stod på Sankt Eriksplan i Stockholm och drevs, inte helt oväntat, av en italienare.

Nya skepnader

Hela 1900-talet blev glassens århundrade och allt fler nya framställnings- och serveringsmetoder uppfanns. En sådan var glasstruten som italienarna började experimentera med i början av århundrandet, och de introducerade även olika små kakor som tillbehör. Det stora genombrottet skall dock ha kommit vid världsutställningen i St. Luis, då man började fylla våffelkoner med glass efter att grädden och sylten tagit slut. Femtio år senare upptäckte några glasstillverkare i Neapel att man kunde täcka insidan av en strut med en viss chokladblandning och sedan fylla den med glass utan att struten påverkades. Man döpte strutglassen efter dess utseende: Cornetto, vilket betyder “litet horn” och än idag är det en av världens populäraste glassar, även om den inte sålde särskilt bra till en början.

Glass på pinne

En annan populär serveringsform var glasspinnen som uppfanns i USA på 20-talet och som genom tiderna har ändrat både form och material. Den klassiska pinnen är gjord av trä, helst bok, men det finns också glassar som har haft godisstänger, som till exempel den ursprungliga Lakritspucken, plast och olika leksaker.

Mjukglass

Det finns fler olika typer av glass men en av de populäraste, förutom den traditionella, har alltid varit mjukglassen. Även den uppfanns i USA efter att man hittat ett sätt att tillföra luft under frysningsprocessen, och med det fick glassen en mycket mjukare konsistens.

Mjukglass serveras från särskilda mjukglassmaskiner och förutom de vanliga smakerna choklad, jordgubbe och vanilj så brukar det finns massor med goda tillbehör att doppa den i eller strö på, som till exempel chokladsås, nötkross och strössel.