Glass är samlingsnamnet för frysta blandningar av mejeriprodukter som mjölk och grädde, socker och äggula som sedan mixats med olika smakämnen och tillbehör som nötter, frukter, såser, kryddor osv. Det finns ingen direkt definition av vad glass egentligen är men de flesta är överens om att det är en ljuvlig uppfinning.

Det enklaste sättet att skaffa glass på är att gå till en livsmedelsbutik eller kiosk, men många väljer också att göra hemmagjorda varianter. Även här finns alternativ där det enklaste är att köpa hem en färdig blandning där de olika ingredienserna blandas i en viss ordning, men man kan också göra glass helt från scratch.

Gör egen glass

Är man sugen på att pröva på egen glasstillverkning så finns det massor av recept, och går man till exempel in på Arlas hemsida finns här olika förslag från mycket enkla till ganska avancerade recept.

En av de mest traditionella glassarna är vaniljglass som man gör på både grädde och mjölk, florsocker, äggulor och vanilj. Om man har en glassmaskin är det bara att hälla i blandningen så sköter maskinen resten, inklusive själva frysningsprocessen, men om man är utan gäller det att vispa blandningen så poröst man bara kan innan man häller upp den i en bunke och ställer in i frysen. Det brukar ta minst fyra timmar innan glassen är klar och sedan är det bara att njuta; antingen som den är eller med goda tillbehör som såser och sylter, nötter, strössel, kakor eller varför inte lite likör?