Glass har inte alltid varit en självklar källa till njutning för alla. Det har funnits tider där glass har ansetts vara skamligt och barnsligt, och det har krävts saker som ändrade väderförhållanden och vetenskapliga rön för att denna ljuva mejeriprodukt ska ha blivit så populär som den är.

Pinsamt, pinsamt

Det finns många kul fakta om glass och skall man endast hålla sig hemma i Sverige så kan det vara värt att påpeka att denna kalla njutningskälla länge ansågs vara barnslig och något som vuxna borde hålla sig ifrån. In på 40-talet betraktades pinnglassen ungefär som vi ser på klubban idag, och ville en vuxen person äta glass fick han eller hon antingen göra det i smyg eller äta den som en exklusivt serverad efterrätt i skål.

Allt det där ändrades under det följande årtiondet då en vetenskaplig artikel publicerades där glass rekommenderades som lindringsmetod mot feber. Till en början var tanken att man skulle ge glass åt sjuka barn men så småningom insåg även föräldrarna att det var svalkande och skönt med glass om man kände sig varm eller hade halsont, och med det blev det mer acceptabelt för alla åldrar att öppet konsumera glass.

Tycker man att dessa gamla attityder låter väldigt föråldrade så bör man inte glömma att smågodis fortfarande betraktas som barnsnask i en hel del länder. En vuxen människa som går på gatan med en godispåse i högsta hugg är inte något man ser i många andra kulturer än den svenska.

Rekordätare i Europa

Man talar ofta om att svenskar dricker enormt stora mängder kaffe men visste du att Sverige även ligger i topp vad gäller glasskonsumtion? Genomsnittssvensken äter ungefär 12 liter glass om året och det var framförallt på mitten av 50-talet som det stora genombrottet skedde efter en ovanligt het sommar.