Det råder något delade meningar om glassens historia, exakt var den uppkom först är svårt att säga. Nedan kommer en sammanfattning glassens historia från 1700-talet och framåt ur ett västerländskt perspektiv.

Från 1700-talet och vidare

Under 1700-talets andra halva började glassen säljas till allmänheten både i delar av Europa och i delar av USA. Det var nu som glassen började få ett stort genomslag. Det förekom glass före 1700-talet också, men det är nu som dess historia tar fart på allvar.

I början på 1800-talet kom det olika recept på glass också, så att fler människor skulle få möjlighet att tillverka glass. Dock saknades ofta möjligheten att frysa glassen under den här perioden. Principen som glassen tillverkas efter är ungefär den samma idag. Om du ska göra egen glass och behöver transportera stora mängder ingredienser eller glass kan du använda dig av en tippvagn, det sparar både på dina krafter och går smidigt att rulla.

En nygammal del av glassens historia är möjligheten att avnjuta hemgjord glass direkt på mjölkproducentens gård eller i närområdet. Det var både vanligt förr och har fått ett uppsving de senaste åren också.

Under 1800-talets andra halva och under 1900-talet fick glassen verkligen sitt stora genomslag som dessert. Dels berodde det på att fler fick möjlighet att förvara glassen hemma och dels på att det blev lättare att få tag på glass. Möjligheterna att tillverka glass i fabrik och förvara glass hemma blev allt större i och med den industriella revolutionen bland annat.

Glassens popularitet har bara fortsatt öka och marknaden verkar aldrig tröttna. Sedan 1900-talet finns det dessutom både glassmaskiner och glasstrutar, något som inte funnits tidigare. Idag finns det en uppsjö av olika glasstillverkare och sätt att tillverka glass. Det betyder att du oavsett var i landet du bor eller vad du har för matpreferenser kan hitta glassen för dig.