Svenskar äter ungefär 12 liter glass om året, vilket är mycket i jämförelse med andra europeiska länder men inte jämfört med USA och Nya Zeeland där man äter dubbelt så mycket. I dessa hälsotider kan man dock fråga sig hur nyttigt det egentligen är med glass och börjar man rota lite i ämnet kommer det upp en hel del intressanta fakta och rön.

Den officiella linjen

Den myndighet som har allra mest att säga om våra kostvanor är Livsmedelsverket, vars uppgift det är att kontrollera det vi äter och dricker liksom att sammanställa forskningsresultat när det kommer till alla livsmedel. Enligt den officiella linjen så är glass inte att rekommendera då det här finns alldeles för många tomma kalorier på grund av de höga socker- och fetthalterna och att svenska barn över lag får i sig alldeles för mycket av det goda. Dessutom, påpekar man, är det många som är laktosintoleranta och att äggallergier är ganska vanliga bland barn så glass är ingenting man rekommenderar.

En annan negativ aspekt är att det i många färdigtillverkade glassar finns en hel del onyttiga tillsatsämnen liksom färgämnen som inte är bra. Även om Livsmedelsverket har klassat många av dessa ämnen som ofarliga, och därmed tillåtna, så finns det däremot indirekta konsekvenser på den mänskliga hälsan. Ett sådant är så kallade emulgeringsämnen vilket används till att göra glassen så mjuk och krämig som möjligt. Trots att ämnet i sig inte är giftigt eller skadligt så har forskare upptäckt ett samband mellan det och inflammationer i tarmarna, liksom att det kan påverka den allmänna ämnesomsättningen.

Den positiva linjen

Trots alla varningsklockor får myndigheter och dietister så kan man ju dock inte komma ifrån det faktum att det är himla gott med glass, och bara det kan göra en människa glad. Det finns till och med forskare som dragit slutsatsen att ungefär en deciliter glass om dagen kan hjälpa kvinnor hålla vikten nere och sexlusten uppe. Japanska forskare har också konstaterat att människor som äter glass på morgonen blir piggare och får bättre minnen. Smal och smart av glass, med andra ord.

Som är fallet med det mesta här i livet så är det alltid måttlighet som är den bästa vägen att gå, och visst skall glass få finnas med. Om man klarar av att inte äta för mycket så finns det ingen anledning att inte få njuta lite då och då – det är vi alla värda.