Glass är något som funnits i svensk historia så länge man kan minnas. Eftersom Sverige i princip är beroende av mejeriprodukter innebär det att glassens historia började mycket tidigt i Sverige. Dock finns det en mängd olika typer av glassar som både smakar annorlunda, finns för olika tillställningar och är gjorda av olika produkter. Således kommer denna artikel gå igenom några av de mest klassiska svenska glassarna och när dessa äts.

Glass på olika tillställningar

I Sverige är det populärt att äta glass under årets alla månader. Ett av de mest populära tillfällena är under Halloween när det oftast säljs glassar i smak av lakrits. Detta eftersom Halloween ofta räknas som en mörk månad varpå många maskeradfester också sker bland de unga. Vid dessa tillfällen brukar barn också ha maskeradkläder i en mängd olika varianter som passar till vad som bjuds på kalaset. Exempelvis om man har ett mörkt tema så brukar föräldrarna bjuda på glass i smak av lakrits då den oftast är grå. Men om det är ett tema för små flickor kanske det bjuds på jordgubbsglass istället då den är i färgen rosa.

Glass på sommaren

Ett annat tillfälle där svenskarna äter mycket glass är under sommaren. Denna perioden börjar oftast i juni och avslutas i augusti. Exempelvis år 2018 som var en av de varmaste somrarna i Sverige så var det rekord i glassförsäljningen i Sverige. Mycket av glassförsäljningen görs därefter beroende på hur varmt det är under sommaren. Om det är en dålig sommar som är kall brukar det oftast säljas mindre glass. Men om det är som sommaren år 2018 så går glassförsäljningen på högvarv.

De glassarna som säljs bäst är framförallt klassikern Magnum Mandel som varit populär i Sverige sedan lång tid tillbaka. En annan klassiker är den populära kulglassen varpå barn och vuxna kan välja bland en mängd olika typer av smaker och pröva sig fram till sin favorit.

Glass på barnkalas

Sist men inte minst, det kanske allra mest populära tillfället för att äta glass är på barnkalas. Dessa barnkalas brukar oftast gå ihop med en mängd olika teman varpå barnen också kan ha på sig maskeradkläder. På grund av detta brukar den typ av glass som bjuds på variera beroende på det tema som valts.

Oavsett tema så är glassen i princip obligatorisk under barnkalaset. Detta då barn mycket sällan lärt sig att tycka om exempelvis pajer och liknande. Glass är också ett enkelt alternativ för föräldrar då man slipper spendera en massa tid på att tillaga en massa efterrätter. Istället så kan föräldrarna fokusera på just barnen istället. Detta gör det hela betydligt trevligare, men också mycket säkrare då barn oftast behöver vara under uppsyn.