Man började få upp ögonen för glass i Sverige redan mot slutet av 1700-talet och en av dess främsta entusiaster var Gustav III. Kungen älskade allt som hade med Frankrike att göra och efter att ha sett glassbarer i Paris såg han till att själv ha tillgång till den så ofta han kunde. Hans favoritsmak var citron och det var en av de sista sakerna han åt innan han dog av sin skottskada år 1792. Det finns till och med teorier om att det var glassen som tog kål på kungen då den kan ha varit förgiftad, men det finns inga starka belägg för detta än.
Medan den länge betraktades som en barnvara av allmänheten så serverade man ofta glass på de mest sofistikerade tillställningarna, och den är fortfarande inte en ovanlig dessert vid de prestigefyllda Nobel-middagarna. Redan i början på 1900-talet var just glassen en vanlig ingrediens vid dessa middagar, ofta i form av sorbet, och senast år 2018 serverades äppelsorbet. År 2017 stod det blåbärsglass på menyn och året innan ställde man fram hjortronsorbet på gästernas bord. Glass gillas av alla och med dess många smaker och framställningsmetoder är den även kockarnas favorit!