I USA räknas Sundaen som en av de mest populära och traditionella glassarna och den består av glass, sås och tillbehör som nötter och frukt som serveras i ett högt glas och äts med en lång sked. Den här glassen föddes, tro det eller ej, från strikta religiösa lagar som amerikaner förväntades följa på 1800-talet.

En sådan lag var att man inte fick sälja läsk på söndagar vilket innebar att de glassar som amerikanerna drack blandade med drycken nu var totalförbjudna på just den dagen då de flesta passade på att unna sig något gott. En apotekare kom då på att ersätta läsken med chokladsås och för att inte provocera de religiösa grupper som tog lagen på fullaste allvar och döpte glassen till Sundae istället för Sunday.

Precis som i fallet med Banana Split så bråkar ett flertal städer om var exakt detta skedde, men den som verkar vinna är staden Ithaka i delstaten New York eftersom man här har kunnat producera det äldsta skriftliga beviset på glassen. För att verkligen understryka detta firar man här varje år Sundae-dagen, vilket naturligtvis retar de andra städerna till vansinne.