Bland de många olika glassvarianter som finns idag måste nog Banana Split räknas som en av de mest ikoniska. För ungefär ett årtionde sedan firade man den berömda glassens hundraårsjubileum i dess hemstad Ohio i USA, och man återberättade glatt historien om dess tillkomst.

Det skall ha varit en restaurangägare vid namn Ernest Hazard som år 1907 utlyste en tävling i vem som kunde hitta på en ny och spännande rätt. Trots att det var många som presenterade olika idéer så var det till sist Hazard själv som helt enkelt delade på en banan, fyllde mitten med tre glasskulor och toppade med grädde och sylt. Hans bror döpte den, ganska fantasilöst, till “delad banan”, vilket på engelska översätts just Banana Split.

Banana Split har dock inte varit helt utan kontroverser, då en annan stad vid namn Latrobe i Pennsylvania hävdar att rätten redan uppfunnits där tre år tidigare. De två städerna har sedan dess legat i luven på varandra och vem som har rätt är det ingen som vet. Alla är dock överens om att det är frågan om en härlig kreation som än idag åtnjuts i glassbarer världen över.