Som glassälskare är det lätt att dras in i stora glassbarer där berg i alla färger och smaker lockar inbjudande. Modet började för länge sedan i Italien, men nuförtiden hittar man dessa glassberg

även i svenska städer och särskilt om somrarna blir köerna långa. Frestelserna är många, och förutom kulglass finns det en myriad av underbara produkter som mjukglass, pinnglass och glasstårtor.

Hur vet man om glassen som serveras är bra eller dålig? Finns det några knep att tillämpa om man vill försäkra sig om av man får det godaste av det godaste? Är det en slump att det står kilometervis med turister utanför vissa glassbarer i Italien medan italienarna själva ofta sitter och mumsar belåtet på lugnare etablissemang? Hade du tänkt överraska någon med en härlig glasstårta, till exempel ett hjärta till älsklingen eller en blöjtårta till de nyblivna föräldrarna men vill samtidigt att ingredienserna ska vara av högsta kvalitet? Visst finns det knep och tricks, och de följer här.

Färgen framför allt

Färger attraherar både djur och människor och det har utförts studier om hur till exempel de färger människor har på sig påverkar både dem själva och deras omgivning. Att ge en röd ros till någon har en annan innebörd än en vit, och med åldern etableras ett helt system i hjärnan där vissa färger ger positiva eller negativa associationer. Det här gäller även glass, och det är just därför som glassbarer skyltar med glass och garneringar i regnbågens alla färger.

Här bör dock den första varningsklockan ringa! Ju starkare kulörerna är desto mer troligt är det att man har satsat på färgämnen, vilket i sin tur kan leda till att konsumenten får i sig onödiga kemikalier eller luras till att tro att glassen är extra god. I Italien är det pistageglassen som anses vara den stora kvalitetsindikatorn: den bör aldrig vara illgrön utan istället lite beige/grön, nästan mot det bruna hållet, för att den ska bedömas vara så genuin som möjligt. Är pistagen rätt, är det mer sannolikt att även de andra glassarna är det!

Förvaring

Oavsett om du har glass hemma eller har gått till en glassbar är det extremt viktigt att glassen förvaras och hanteras rätt så att den inte smakar sämre eller rentav bli förstörd. Glassen bör stå i frysen och om den smälter ska man inte frysa om den då bakterier kan ha kommit in som orsakar matförgiftning. Vidare ska glass alltid förvaras helt förseglat, då den torkar när den kommer i kontakt med luften. Med andra ord så är de där “bergen” av glass helt fel sätt att förvara glass på, utan i stället bör man föredra glassbarer där man knappt ser glassen annat än på bild.