Glass är inte bara för barn. Och det behöver inte heller bara vara något du äter i en strut eller bägare på stranden. Glass kan vara en riktigt trevlig del av en bättre middag också, men i det sammanhanget kanske du undrar: vad ska jag servera till?
Att både förrätt och huvudrätt har sina särskilda glas och särskilda drycker är en självklarhet, men det gäller såklart också efterrätten. Vill du hålla på middagsgången är det egentligen inte kaffet som ska fram till glassen, det är ett litet glas. På exempelvis https://vinoteket.se/ kan du lätt hitta passande viner bara genom att trycka in “glass” i rutan för produktsök. Under sommarens semestertillvaro, då middagens efterrätter kanske gör sig allra bäst i glassform, är det dessutom smidigt att kunna beställa sina middagsdrycker online, istället för att göra onödiga bilresor till närmaste Systembolag.
Kombinera sött och sött
Som DN:s Alf Tumble meddelar gör sig söta viner som bäst till söta efterrätter, som glass ju är. Som grundregel ska du leta efter ett vin som är lika sött som efterrätten, eftersom vinet annars löper risken att inte alls smaka särskilt bra. Orsaken är helt enkelt att sött = gott, och ett vin som inte är sött nog kommer inte kunna konkurrera med den smarriga glassen.
Det är också värt att tänka på att kylan i glassen gör att dina smaklökar bedövas något. Så ett vin som du upplever smaka “för mycket” i vanliga fall kanske träder fram riktigt bra till den kalla glassdesserten. Precis som när du väljer vin till maten är det först som när du verkligen prövar dryck och dessert tillsammans som du märker om du valt rätt eller inte. Bara för att vinet smakade gott på egen hand behöver det inte göra det till det som ska ätas. Det är väl värt att boka in en provkväll inför särskilt viktiga tillställningar, så du inte får någon obehaglig överraskning när middagsbjudningen väl är igång.
Glassdrinkar
En annan spännande möjlighet är att inte bara servera vinet till glassen utan att kombinera de båda! Tilltaget stavas “vinfloat” och går att göra på alla möjliga sorters vin, både rött, vitt, rosé och mousserande. Väljer du en vinfloat till efterrätt kan du nog tänka att du inte behöver servera ytterligare vin vid sidan av. Det räcker gott och väl med det som är i floaten.